Njutningslogg: mat - Medelhavspärlan, Hammarbysjöstad

Med utsikt över Hammarbysjön har Medelhavspärlan ett utmärkt läge. Samtidigt inte lika hippt och snorkigt som Göteborg och Jimmys i samma stadsdel - och inte lika dyrt. Stället brukar kännas opretentiöst och sympatiskt och tillfredställande mysigt. Något var dock förändrat då jag och T tittade in sist för en matbit. Borden som annars brukar vara fria från dukar med en behagligt dämpad yta av trä, var nu iklädda ett vitt papper av typen som man har på rulle för barn att kludda på. Allt kändes med ens lite sterilt och prassligt. Servetternas kvalitet hade också sjunkit och spotlighten i taket spred ett märkligt sken som återkastades av det vita papperet. Det här kan ju låta som petitesser - men vad innebär begreppet "stämning" om inte just  subtila detaljer?

Jag och T valde båda caesarsallad - en av mina favoriträtter. Men - och nu önskar jag verkligen att alla restauranger som har caesarsallad på menyn ville höra upp - glöm inte bacon! Det som gör caesarsallad till en så intressant rätt är kombinationerna mellan smaker och konsistens - krutongernas feta sprödhet, romansalladens sötbeska smak och krunchighet, parmesanens mjuka, syrliga sälta, baconets rökiga, bräckiga sälta och sardelldressingens krämiga komplexitet. Kan man utesluta något så är det kycklingen. Är det dock något restauranger håller fast vid i caesarsalladens klassiska recept så är det kycklingen. Fler och fler restauranger utesluter bacon - som liksom är pricken över it! Så också Medelhavspärlan. Inget bacon. Bara kycklingbitar som smakade intetsägande pressat kött. Och rå lök! Vad hade rå lök i caesarsalladen att göra? Är det något som kan förta andra smaker så är det rå lök.

I högtalarna hördes på en obehagligt nästan hörbar nivå någon slags fusionjazz där en musiker försöker spela 7000 olika toner i minuten (som när Göran Greider börjar surra). Vad tänkte den som valde den musiken - stämningsfull bakgrundsmusik?

Nåväl, vi hade utsikt över vattnet. Och ett glas rött är ju alltid trevligt.

Kommentarer

Anonym sa…
du kanske borde medverka i halv atta hos mej? Visa hur en riktig caesarsallad ska se ut!