Väst möter öst

När Lars Vilks följer modernismens gamla fina tradition att provocera och ritar en ful rondellhund som ska föreställa Muhammed, börjar kultur- och samhällsetablissemang att vackla. Yttrandefrihet javisst, men - det var ju inte så här modernisterna menade. Det är bara den västerländska traditionen man får ifrågasätta, provocera och kränka med konstnärens fulla frihet - andra kulturer och religioner måste man ju ta hänsyn till. Oklart varför - är andra kulturer att betrakta som barn i förhållande till "oss vuxna"? Eller är andra kulturer mer "naturliga" kulturer än vår "förkonstlade" och "förtappade" Västvärld?

Vad säger man om detta - vår tids kultur är snedvridet relativistisk och har ett barnsligt förhållande till konst, men jag blir också bekymrad av att höra hur kränkt till och med en medveten och sekulariserad muslim som Nalin Pekgul blir av en fult tecknad hund.

Kommentarer

glad läsare sa…
hej! vet inte om du läser kommentarer till gamla inlägg, men skriver änd¨å :)
Tycker det är helt galet, och faktikst ganska pinsamt, hur illa upp många tar av den där rondellhunden! Herregud! lite självdistans hade ju kanske inte skadat lixom. Intressanta tanker kring vuxna och barn samt konstlade "vs" naturliga. Hmmm