Efterlysning - vackra, sinnliga böcker

Sinnliga böcker ur mitt bibliotek
Har ni upplevt det där speciella lugnet som fanns i de gamla hemmens bibliotek? Ett skrivbord med läslampa. Skinnfåtöljer. Kanske en öppen spis. Böcker från golv till tak. En liten stege. Rum att läsa i, leta i, njuta i. Kunskapens rum. Sinnenas rum. En dator skulle nog kunna platsa där idag, för all del - men bara som ett komplement.

I dessa tider av e-böcker och läsplattor vill jag slå ett slag för den - i bred bemärkelse - sinnliga boken. Visst är det något som går förlorat i läsandet då man inte kan ta på en bok, känna pärmens glansighet, följa bokstäverna med fingret, uppleva bladens strävhet, doften - den där obeskrivbara bokdoften (en blandning av äventyr, minnen, förväntningar, damm....)? Jag vill ha något att ta i! Såväl otympliga som smidiga bokformat  har sin tjuskraft och inverkan på läsupplevelsen. Den lilla inbjudande boken att krypa ner i sängen med, eller den stora, tunga, överväldigande boken man måste röja på stora bordet för kunna överskåda. Bilder man kan försjunka i. Böcker att bara sitta och bläddra i. Bläddra fram och tillbaka. Fånga orden, läsa om, upptäcka nya saker. Stryka under, göra hundöron. Göra boken till sin. För mig kan böcker ibland vara mer fascinerande som fysiska fenomen än som intellektuella - det ena behöver inte utesluta det andra.

Bokförlagens framtid kan hänga på själva utformningen av böcker.Varför inte satsa på att göra böcker man vill ha - fysiskt! Böcker man är stolt över att ha i bokhyllan. Gediget gjorda böcker i skinn eller tyg eller nya, spännande material. Dyrbara böcker. Kanske lekfulla böcker, med ovanliga format, lysande böcker, ljudande böcker, doftande böcker, böcker med överraskningar... Tänk på barndomens mångfacetterade läsupplevelser då man begapade bilder och snirkliga bokstäver. Hur man fascinerades av böcker med pop-up-effekter, små fack och lådor, tygdetaljer och rosetter. Och ljudsagorna! Minns ni ljudsagorna med både bok och skiva - texter, bilder och uppläsning?: ("När ni hör det här ljudet - kvillirillerill - så vet ni att det är dags att vända blad. Då börjar vi....".) Vi MINNS böcker - och dess innehåll - bättre om vi upplever dem med flera sinnen. Man vill gärna tro att "innehåll" alltid är det viktigaste här i världen, men yta och form är en del av  vår helhetsupplevelse av världen - formen påverkar innehållet.

(En författare som lägger sig vinn om att göra sina böcker tilltalande är Bodil MalmstenVivi Edströms bok om Jane Austen som jag skriver om här, är också en bok jag älskar att ta i och titta på. På bilden ser ni en handfull fler böcker som tilltalar mina sinnen.  Tipsa mig gärna om andra vackra, sinnliga böcker.)

Kommentarer