Musikalisk julkalender - lucka 17

(Om du inte har hängt med från början i denna frågelek gå till 1-december-luckan.)

Nu kan du nog vandra ut ur dimman med hjälp av följande lätta ledtråd till lucka-16-nöten (en av de mest melankoliska sånger som finns - och passar väl att lyssna på i dessa julklappsrushtider): 
Kan det finnas någon som har 16 bokstäver nu?

Så till lucka 17 och en nöt som kan vara på lyran. Men det handlar inte om någon kul historia. Det handlar väl inte om historia alls egentligen. Första musikexemplet här nedan är dock ganska kul, tycker jag - i alla fall på ett intellektuellt vis. Vet man - hör man - vad som döljer sig i bakgrunden så blir det alltså ganska kul... Jag skulle också ha kunnat spela något av Gluck och något annat av Monteverdi, men det skulle ha varit lättare - och inte ha varit lika kul. Egentligen skulle jag ha kunnat spela vilket musikstycke som helst - den här nöten passar överallt i en musikalisk julkalender. Men det skulle ju ha blivit för långsökt att spela precis vad som helst - och så svårt sen! Nej, jag har faktiskt valt musikexempel här nedan som hänger ihop på ett ganska tydligt sätt (men observera att första exemplet är lite lurigt långsamt). Vad - eller vem - är den gemensamma nämnaren?

Djurens karneval IV: Sköldpaddor (Camille Saint-Saens)
När det lider mot jul (Ruben Liljefors & Jeanna Oterdahl) med OD-kören
Manhã de Carnaval av och med Luiz Bonfa

Känner du dig inte menad för den här frågeleken? Känner du tveksamhet - vänd inte om, vänd inte om! Utan rikta blicken framåt mot morgondagen då du får en löjligt enkel ledtråd till vår nöt.

Kommentarer