MUSIKALISK JULKALENDER

Får det lov att vara lite musiknötter att knåpra på…?


Välkommen till ett litet anspråkslöst musikaliskt tidsfördriv i väntan på julbocken. Alla får delta! (Men de som känner till melodins epok och vet en del om klassisk musik har nog ett visst försprång...) Så här går lucköppningen till: 
  • Varje dags lucka innehåller en musiknöt att knäcka – det gäller att lista ut minsta gemensamma nämnare i tre musikexempel (länkade till Spotify som man kan ladda hem gratis med reklam) 
  • Nämnaren/ledtråden kan vara gömd i musiken eller texten eller kan finnas hos kompositören, hos den som framför eller i musikens sammanhang. (Med andra ord - alla parametrar i musikexemplet pekar inte mot svaret.) Det gäller att tänka i flera riktningar - både lyssna och leta fakta kring musiken.
  • Svaren kan vara en känd kulturperson eller mytologiska, religiösa eller fiktiva figurer (både specifika och mer allmänna), svaren kan också vara en geografisk plats eller utgöra en musikalisk term. Svenska ord och namn gäller när sådana finns. 
  • Dagen efter får du en musikalisk ledtråd till, på föregående dags nöt, men nu så uppenbar och enkel att nästan ingen kan undgå att förstå svaret. (Alla svar tydliggörs skriftligen då julkalendern är slut.) 
  • Spara första bokstaven i varje svar - när det gäller namn är det första bokstaven i förnamnet som gäller (med undantag ifall personen/figuren i fråga bara är känd under ett efternamn) . 
  • På julaftonen har du alltså samlat in 23 bokstäver som omkastade bildar en känd fras som avslöjas den 25 december. 
  • Den som först har klurat ut den kända frasen vinner ära och beröm. Svaret skickas så snart du kan till mig per e-post: johannabromanakesson(at)gmail.com. En extra stjärna till den som också kan redogöra för alla svaren. 
  • Kommentera och diskutera gärna under nötknäppningens gång (utan att avslöja svaret förstås) via  meddelanden här eller på facebook eller twitter. 
  • Efter jul kommer jag att tydliggöra alla musiknötter och svar och avslöja vinnaren. 
  • Psst! Den som läst vad jag skriver om på min blogg och annorstädes kan få vissa ledtrådar....
Då så, nu är det dags att glänta på dagens lucka... Där inne hittar vi alltså tre musikstycken som du ska finna en röd tråd i. Svaret är INTE "singer-songwriter" som man idag kan kalla praktiskt taget vilken sångare som helst med en viss folklig framtoning. Men jag kommentarer inte mer idag så får vi se om ni tycker det är lätt eller svårt. 


Svara alltså inte än utan spar dina svar till sen! En mycket lättare ledtråd på denna nöt kommer imorgon, och så en ny nöt att knäcka förstås.

Kommentarer