Förlagorna till några nummer i 88-öresrevyn med Hasse och Tage

Det är ju känt att Hasse och Tage gjorde en inspirationsresa till London inför 88-öresrevyn. I Schöier och Wermelins bok om Hasse och Tage berättar Tage följande:
- Hasse och jag var på ett ställe som hette Royal Vauxhall Theatre ute i East End i London för några månader sen. Där var ett fruktansvärt tryck och en herre som föreställde en dam drog några lustiga monologer och sjöng lite visor till playback. Det var ett mycket uppskattat folknöje. 
Vad som inte riktigt framkommer av detta citat är att Royal Vauxhall Tavern (som den heter) var och är ett känt dragshowställe och gaybar. Vad för typ av inspiration dom hittade där vet man inte. (Kanske var det någon av föreställningarna nedan de avnjöt:)
Time out som listar dragshow-ställen 1969
Vad jag däremot anar är att dom under sin Londonsejour kom att, på ett eller annat sätt, uppleva komikerna Ronnie Barker och Ronnie Corbett, sedermera kända som komikerduon The Two Ronnies, vilka vi i Sverige bland annat minns från den utpräglat brittiska humorfilmen Badliv.
Kanske såg de komikerparet i showen Frost on Sunday, som vid denna tid (1969) gick på brittisk TV. Och troligtvis köpte de med sig Ronnie Barkers då nyutgivna skiva A Pint Of Old And Filthy; på den skivan finns nämligen dels en sång som heter I go oompah och en som heter I Can't Stand By And Just Watch Others Suffer. I Hasse och Tages versioner fick dessa nummer heta Pumpa pumpa respektive Jag kan inte stå. En annan av Barkers visor, Billy Pratt's bananas, kom senare på Sten-Åke Cederhöks repertoar under titeln Den mognaste bananen.

Barker har berättat att han som tidsfördriv under en filminspelning 1964 (The Bargee) började skriva vistexterna som parodier på Edwardianska music hall-nummer. Senare tonsattes de av Laurie Holloway.

Skivan är mycket rar - på grund av de lite vågade, dubbeltydiga texterna fick skivan knappast någon publicitet i radion - så det vore en god gärning om någon hygglig prick som äger ett exemplar lade ut låtarna på youtube. 

Visst påminner Barker lite om en viss Hasse Alfredson på skivomslaget...
Kika gärna på The Two Ronnies sketcher på youtube; där finns många guldkorn för den som, likt mig, gillar den prilliga, billiga, lärda, slapstickartade, ordvitsiga brittiska stilen med referenser åt alla håll, högt som lågt - lite som Hasse och Tage faktiskt....

Ja, sånt här sysslar jag med om dagarna. Låt oss nu njuta av en dos oförliknelig brittisk humor.Kommentarer