Lilla ljudkalendern dag två: bokstaven T

(Tryck på bilden för förstoring)

Lilla ljudkalendern dag två: bokstaven T
  • Nonsensdikt dvs en dikt med "non sense" = "utan förnuft". Nonsensdikter "förstår" man inte med hjälp av semantik och logik - nonsensdikter är på skoj. Man leker med språkets klang och rytm och ordassociationer. Här har jag lekt med:
  • Alliterationer (bokstavsrim där många ord "smakar" likartat)
  • Associationen till Tea for Two - en mycket känd 20-talsschlager med en ganska nonsensartad text som börjar: "Picture you upon my knee /Just tea for two /And two for tea..." Skriven till No, No, Nanette (1925) en amerikansk musical comedy med musik av Vincent Youmans och text av Irving Caesar. Finns hur många inspelningar som helst, speciellt känd i chachacha-versioner, exempelvis med Edmundo Ros. Eller lyssna på Sjostakovitjs version.
  • Tête-à-tête är franska och betyder bokstavligen "huvud mot huvud" och avser ett lite intimare möte (fast inte SÅ intimt). (Av någon anledning tror jag att troll är ganska kyska och egentligen helst dricker choklad.)
  • Metriskt har dikten en fallande rytm med trokéer men här finns både upptakter och pauser som gör att man bäst illustrerar rytmen som nedan: (BOM=bastrumma eller något liknande som slås till i pausen.)
TAM-ta, TAM-ta, TAM-ta, TAM
(ta) TAM-ta, TAM-ta, TAM (BOM)
(ta) TAM-ta, TAM-ta, TAM (BOM)

Kommentarer