Värmen från ett andetag hundratals år bort

John Donne by Isaac Oliver.jpg
John Donne av Isaac Oliver
Arbetar just nu med en föreläsningsserie om musikhistoria. Varje gång jag "går in" i en tidsepok och försöker förstå tidsandan blir jag liksom överväldigad av livet, nästan hjärtslitande "förälskad". Alla dessa komplexa människor som andats samma luft som jag. Alla dessa drömmar, all sorg och fruktansvärd plåga som denna jord har burit. 

Men konsten måste vara det mest finurliga människan uppfunnit. Ett konstverk, musikstycke och dikt kan vara ett fönster på glänt till förståelsen. Plötsligt möter man en annan människas blick, hundratals år bort. Anar värmen från ett andetag. 

Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv; varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela. Om en jordklump sköljs bort av havet, blir Europa i samma mån mindre, liksom en udde i havet också skulle bli, liksom dina eller dina vänners ägor; varje människas död förminskar mig, ty jag är en del av mänskligheten. Sänd därför aldrig bud för att få veta för vem klockan klämtar; den klämtar för dig. 

(Ur Devotions Upon Emergent Occasions av John Donne, 1623)

Kommentarer

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.