Om mig
FOLKBILDNING ÄR MIN MELODI. Med en grund som fil dr i musikvetenskap men verksam som entusiastisk folkbildare kan jag bäst beskrivas som AKADEMISK VILDE.

Jag föreläser och skriver om svensk nöjeshistoria, visor och revy men också om klassisk musik och andra länders vistraditioner, som fransk chanson, bossanova och tango.

Jag vill väcka tankar och nyfikenhet när jag skriver och föreläser. Jag vill berätta om samhället och idealen som formade musiken, men också lyfta fram det subtila och sublima i konsten. Humor och glädje tar jag på allvar.

I mina föreläsningar berättar jag gärna om Carl Michael Bellman, Birger Sjöberg, Evert Taube, Karl Gerhard, Povel Ramel, Olle Adolphson, Beppe Wolgers , Cornelis Vreeswijk och Hasse och Tage.

Jag har skrivit två böcker om Povel Ramel och en  ABC-bok för vuxna: Om natten i ett vaket nunnekloster, med egna illustrationer. Jag har också skrivit många kulturhistoriska artiklar i böcker, tidskrifter och Nationalencyklopedin.

Jag driver det lilla bokförlaget Sköna konster förlag


På Sköna konster blogg reflekterar jag över kulturen i vår egen tid och i förfluten tid, i små betraktelser och i större analyser. Mellan 2010 och 2012 bodde jag i Bryssel. Många av mina reflektioner om Belgien är samlade på: Mitt Belgien - en uppslagsblogg från A till Ö

Johanna Broman Åkesson

Kommentarer

Unknown sa…
Hej! Är det du som en gång i tiden skrev "För svrige i tiden"?
Johanna sa…
Ja, det är jag! Så roligt att du minns den dikten från en svunnen tid. Det var länge sedan jag tänkte på den, men jag minns slutraderna: En röd liten stuga / En död liten fluga.